Afrobarometer West-Afrika - Klimaat

De Afrobarometer is een pan-Afrikaans onderzoeksinstituut dat in meer dan 30 Afrikaanse landen opinieonderzoek doet naar de meningen van mensen over uiteenlopende onderwerpen zoals de economie, democratie en sociale vraagstukken. De meest recente openbare dataset is van ronde 7, welke is afgerond in 2019. Deze Afrika in Cijfers zoomt in op West-Afrika en kijkt specifiek naar het onderwerp klimaat.

Eerder maakte de Africast deze aflevering over natuurbehoud in Afrika.


Deelnemende landen

In West-Afrika is het opinieonderzoek van de Afrobarometer gehouden in 14 landen, waarbij meer dan 17 duizend mensen zijn bereikt.

Klimaat

De Afrobarometer stelt een aantal vragen over klimaatverandering. In de eerste plaats over de betekenis van klimaatverandering en de impact voor mensen.

Het merendeel van de ondervraagde mensen in de West-Afrikaanse landen verstaat onder klimaatverandering een negatieve verandering in het weer. Alleen in Liberia is men verdeeld over de vraag of klimaatverandering alleen negatieve veranderingen behelst of ook positieve. Daarnaast is in ieder land een meerderheid van de ondervraagde mensen van mening dat het leven veel- of iets slechter is geworden door klimaatverandering.

Vervolgens werden mensen gevraagd naar de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte of overstromingen of de invloed op landbouw.

Over het algemeen vinden ondervraagde mensen dat in de afgelopen 10 jaar overstromingen niet ernstiger zijn geworden. Over droogte maakt men zich dan weer wel meer zorgen. Uitzondering hierop zijn onder andere Sierra Leone en Nigeria.

Wel is in de meeste van de deelnemende landen het merendeel van de ondervraagde mensen van mening dat de omstandigheden voor landbouw in de afgelopen 10 jaar achteruit zijn gegaan. Uitzondering zijn wederom Sierra Leone en Nigeria, waar meer dan de helft van de ondervraagde mensen meent dat de omstandigheden gelijk zijn gebleven of zelfs beter zijn geworden.

Op de vraag of klimaatverandering een menselijke of natuurlijke oorzaak heeft, geeft een meerderheid aan te geloven dat het wordt veroorzaakt door mensen of een combinatie van mens en natuur. Daarnaast geloven in veel van de deelnemende landen de meeste mensen dat klimaatverandering gestopt worden en dat ook de gewone burger in West-Afrika daar deels of zelfs veel aan kan bijdragen. Pessimistische uitschieters zijn Senegal, Nigeria, Liberia, en Kaapverdië.


Dit artikel is geschreven op basis van deze openbare dataset van de Afrobarometer. De volledige analyse is te vinden op Github.

Next
Next

Vredesmissies op het Afrikaanse continent